Onderstaand artikel was te lezen in de krant:
Annelies Wijnen Bron: BN DeStem
De hechte vriendschap tussen beide gildemannen doorstond het jarenlange wel en wee bij het Gilde Sint Jan in Wernhout met gemak. ,,We hebben elkaar eigenlijk pas leren kennen toen Jan lid werd van het gilde in 1971. Hij woonde destijds aan de ene kant van de Beek en ik aan de andere. Daardoor hadden we in onze jonge jaren geen contact met elkaar”, vertelt Toon de Beer, keizer bij het Gilde Sint Jan. ,,Jan was een rustige en bedachtzame man met een luisterend oor. In zijn rol als hoofdman leidde hij elke vergadering met zachte hand. Iedereen kreeg de gelegenheid iets te zeggen in de discussie, maar Jan nam uiteindelijk het besluit. Binnen de vereniging missen we hem nog altijd. Hij was zo’n fijne man om mee te werken.”
Jan werd 7 maart 1942 geboren en groeide op, samen met zijn oudere broer, op het boerenbedrijf van zijn ouders aan de Wildertstraat in Wernhout. Eenmaal getrouwd met José, bleven ze tegenover de boerderij wonen, waar ook hun vier kinderen zijn opgegroeid. Ondertussen begon hij een eigen bedrijf met kalveren en aardbeien, later is hij van de kalveren overgestapt op boomkwekerij. Naast het vele en harde werk op de boerderij nam Jan de tijd voor zijn activiteiten bij het gilde. ,,Het gilde zag hij een beetje als familie. Van het schieten genoot Jan het meest. Hij heeft in die periode driemaal koning geschoten, zijn rol als koning zag hij als een eervolle plicht. Helaas kon hij na driemaal koning geen keizer worden. Ik was destijds al keizer en die titel draag je voor het leven. In de periode 1991-1999 was Jan hoofdman en daarna opnieuw van 2007 tot zijn plotselinge overlijden in 2016.”
Kostuum
In zijn eerste periode als hoofdman heeft Jan ervoor gezorgd dat alle leden eenzelfde kostuum kregen: een Belgische kiel op een zwarte broek, met zwarte pet en rode sjerp. ,,Hij vond dat we er netjes uit moesten zien bij bijzondere gelegenheden als lid van Gilde Sint Jan, bijvoorbeeld tijdens de tweejaarlijkse gildedagen of een jubileum. Maar hij heeft er ook voor gezorgd dat er nieuwe schietbanen kwamen op onze locatie bij café De Valk in Wernhout. Jan genoot van de jaarlijkse Teerdagen in januari. Eerst ’s morgens samen met José en de andere gildeleden naar de kerk. Daarna een borreltje en warm eten in De Valk, dan was onze burgemeester ook van de partij. ’s Avonds fijne dansmuziek tot middernacht.”
Tekst gaat door onder de foto
Uit dankbaarheid voor zijn vele gildewerk hebben Toon de Beer en secretaris Ria van Bergen hem voorgedragen voor een lintje. Op Koningsdag 2016 zou Jan worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Helaas kreeg hij de versierselen nooit opgespeld. ,,Jan werd ziek. Het ging allemaal zo snel, dat we niet de gelegenheid meer hadden om de uitreiking naar een eerder moment te verplaatsen. En Jan wilde nog per se zijn laatste vergadering zelf voorzitten. Niks geen poespas. Tijdens de begrafenisdienst waren de kerkbanken tot de laatste plaats bezet, allemaal mensen die de laatste eer wilden bewijzen aan Jan Jochems. Alle gildes uit de regio hadden een afvaardiging gestuurd. Ons Gilde Sint Jan heeft alles in korte tijd kunnen organiseren, zodat onze hoofdman een waardig afscheid heeft gekregen. Burgemeester Leny Poppe-de Looff heeft tijdens de dienst nog gememoreerd dat Jan een lintje zou krijgen. Het heeft niet zo mogen zijn.”